28/5/07

ΣΑΒΒΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ Σάββατο 2 Ιουνίου, ώρα 8,30 μμ ο συγραφέας Παναγιώτης Οικονομόπουλος και το βιβλίο του "Δεκέμβρης του Ι944."

Το βιβλίο του Ηλείου συγγραφέα Παναγιώτη Οικονομόπουλου με τίτλο: Δεκέμβρης του 1944 και υπότιτλο: Κριτική προσέγγιση στα γεγονότα πριν και μετά τη σύγκρουση,
θα παρουσιάσουν το Σάββατο 2 Ιουνίου, ώρα 8,30 μμ, στο καφενείο του σιδηροδρομικού Σταθμού Λεχαινών,
ο δημοσιογράφος Χρήστος Κωνσταντόπουλος και ο φιλόλογος Γιάννης Δεληγιάννης. Ο συγγραφέας θα πει λίγα λόγια. Αυτό που θα είχε πολύ ενδιαφέρον θα ήταν να γίνει ένας διάλογος του συγγραφέα με το κοινό.

Με δυο λόγια, το βιβλίο χαρακτηρίζει το Κίνημα του Δεκέμβρη κορυφαίο επεισόδιο της πορείας του ΚΚΕ για την κατάκτηση της εξουσίας, επισημαίνοντας τους απροσδόκητους πολιτικούς ελιγμούς, τις παλινδρομήσεις, την ταξικά αποχρωματισμένη προπαγάνδα του και την υποταγή και συνθηκολόγησή του με τον παλιό αστικό κόσμο.


Ο Παναγιώτης Οικονομόπουλος
γεννήθηκε στην Αμαλιάδα κι έζησε στην Αθήνα. Από 18 χρονών εντάχθηκε στην ομάδα τοτυ Α. Στίνα. Φοιτητής της Ιατρικής εκτοπίστηκε στη Λήμνο. Έμεινε στην εξορία περίπου 4 χρόνια. Μετά υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στη Μακρόνησο, όπου είχε ζήσει ως πολιτικός εξόριστος. Συνέχισε την Ιατρική και μετά το πτυχίο του έκανε σπουδές στη Γαλλία για 3 χρόνια. Στη διάρκεια τηε δικτατορίας κατέφυγε στην Ελβετία και δούλεψε στην Ιατρική Σχολή του Fribourg και της Γενεύης ως ερευνητής. Μετά την πτώση της χούντας προσελήφθη στο ερευνητικό τμήμα του αντικαρκινικού Νοσοκομείου "Α. Σάββας", όπου και οργάνωσε το εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας. Ύστερα από τρία χρόνια απολύθηκε με όλο το προσωπικό του ερευνητικού τμήματος λόγω της πολιτικής δράσης των μελών του. Προσελήφθη στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εκτός από τη διδασκαλία των φοιτητών της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής, έγραψε και βιβλία για το γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος που δίδασκε. Ανάμεσα στις διώξεις και τις επιστημονικές του υποχρεώσεις, έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα και θέατρο.

Εχει εκδόσει τα βιβλία:
Σταυροδρόμια, Διηγήματα, 1952
Η Βάσω, ................. Αστέρι, 1982
Το νησί με τις νεκρές ψυχές, ................. Θεμέλιο, 1983
Οι έρωτες της καθηγήτριας Ευγενίας, Μυθιστόρημα, Διώνη, 2000
Ο Μεγάλος Λιμός, Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2001
Οι Εξόριστοι, Μυθιστόρημα, Άρδην, 2004
Οργάνωση Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: