9/5/07

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ

ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Σώτη Τριανταφύλλου, "Κινέζικα κουτιά"

Το Σάββατο 12 Μάη 2007, στις 8.00 το βράδυ, η Παπαχριστοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση του 7ου μυθιστορήματος της Σώτης Τριανταφύλλου.
Τίτλος του τα "Κινέζικα κουτιά", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Πάνος Οικονομόπουλος, συγγραφέας
Γιάννης Δεληγιάννης, Dr. Παντείου, Φιλόλογος
Προλογίζει η Ελένη Σκάβδη-Δημοσιογράφος


ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ
Η ιστορία που αφηγείται αυτό το βιβλίο συμβαίνει σε τρεις νεοϋορκέζικες γειτονιές. Οι εποχές του χρόνου και τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ τα μυστήρια της ιστορίας δεν αποκαλύπτονται ποτέ. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα μοιάζουν με κινούμενους στόχους και η ιστορία με κινέζικα κουτιά: όταν ανοίγεις ένα, βρίσκεις ένα άλλο επτασφράγιστο.
Μια περιπλάνηση, μια υπνοβασία, σε μια πόλη που δεν είναι παρά μια κατάσταση του μυαλού.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Μεγάλωσε κάνοντας βόλτες στα στενά της Κυψέλης και πέρασε τα γυμνασιακά της χρόνια στα θρανία του Αρσάκειου Ψυχικού.
Από το 1975 ως το 1979 σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο εξωτερικό (Ιστορία και Πολιτισμούς στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι και Ιστορία της Αμερικάνικης Πόλης στη Νέα Υόρκη). Αργότερα, γυρίζοντας στην Αθήνα, τελείωσε το τμήμα γαλλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πέρα από τη συγγραφική της δραστηριότητα, έχει εργαστεί ως μεταφράστρια, επιμελήτρια εκδόσεων, αλλά και ως καθηγήτρια της Ιστορίας του Κινηματογράφου.
Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι μια ιδιαίτερα παραγωγική συγγραφέας της σύγχρονης γενιάς. Διαθέτει άνεση στην αφήγηση, μέσα από την οποία συχνά διαφαίνεται το ευρύ πεδίο των γνώσεών της, με τρόπο όμως που σε καμία περίπτωση δεν ενοχλεί. Το έργο της χαρακτηρίζεται από το αστικό περιβάλλον και τις μικρές μάχες των ανθρώπων μέσα σε αυτό. Οι ήρωες της είναι καθημερινοί άνθρωποι, συνήθως με μια οπτική για τα πράγματα που διαφέρει από την εκάστοτε επικρατούσα άποψη. Τα κλίμα που διαπερνά τα βιβλία της Σώτης Τριανταφύλλου συχνά παίρνει το χρώμα της μελαγχολίας, μιας μελαγχολίας όμως που συνεχίζει να ονειρεύεται και να ελπίζει.
Οι θαυμαστές της Σώτης Τριανταφύλλου τονίζουν τη δυνατότητα του έργου της να "ταξιδεύει" μέσα από μια ποικιλία εικόνων, σε διάφορα μέρη του πλανήτη και διάφορες ιστορικές περιόδους (από τις γειτονιές της Νέας Υόρκης, μέχρι τα σπίτια της ελληνικής κοινότητας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και το Λονδίνο των αρχών του 20ου αιώνα).
Στο έργο της Σώτης Τριανταφύλλου συμπεριλαμβάνεται η αρθρογραφία της σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Τα άρθρα της στον αθηναϊκό τύπο αντικατοπτρίζουν τις αριστερές ανθρωπιστικές αξίες, ενώ πολλές φορές παράλληλα στέκονται κριτικά απέναντι στη αριστερά και τις επιλογές της στο χρόνο.
Τα Κινέζικα κουτιά είναι το έβδομο μυθιστόρημά της

Εργογραφία
ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΜΟΙΑΖΑΝ ΜΕ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ, Εκδόσεις Αιγόκερως, 1988
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 1989
ΤΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΣΤΙΛΓΟΥΕΛ, Εκδόσεις Δελφίνι, 1991
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 1976-1992, Εκδόσεις Αιγόκερως, 1993
ΑΛΦΑΜΠΕΤ ΣΙΤΥ, Εκδόσεις Δελφίνι, 1993
ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, Εκδόσεις Πόλις, 1996
ΑΥΡΙΟ, ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ, Εκδόσεις Πόλις, 1997
Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ, Εκδόσεις Πόλις, 1998
Η ΜΑΡΙΟΝ ΣΤ’ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΣΗ, Πατάκη, 1999
ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΩΝ ΜΟΛΥΒΙΩΝ, Εκδόσεις Πατάκη, 2000
ΦΤΩΧΗ ΜΑΡΓΚΟ, Εκδόσεις Πατάκη, 2001
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2002
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ (μαζί με ΗΛΙΑ ΙΩΑΚΕΙΜΟΓΛΟΥ), Εκδόσεις Πατάκη 2003
ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ, Εκδόσεις Πατάκη, 2003
ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ, Εκδόσεις Ιανός, 2003
Η ΦΥΓΗ, Εκδόσεις Μελάνι, 2004
Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ, Εκδόσεις Πατάκη, 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: