20/12/09

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ


Οι πολίτες που γέμισαν χθές Σάββατο 19/12 τον όμορφο χώρο του Καφέ ΟΣΕ στα Λεχαινά, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια καταπληκτική ταινία για τις κλιματικές αλλαγές, την "Εποχή των Ηλιθίων".
Στο τέλος της προβολής μίλησε για το θέμα των κλιματικών αλλαγών η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντόύλη και ακολούθησε μακρά συζήτηση με το πολυπληθές ακροατήριο.
Ηταν η πρώτη βραδιά της περιόδου 2009-2010 των εκδηλώσεων "βραδιές Σαββάτου" που οργανώνει εδώ και επτά χρόνια στον ίδιο χώρο η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα,
μια βραδιά σοβαρής ενημέρωσης και γόνιμου προβληματισμού, την επομένη της παταγώδους αποτυχίας της διάσκεψης της Κοπεγχάγης.

Η Ιωάννα Κοντούλη σχετικά με τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Κοπεγχάγης δήλωσε ότι:"Οι «ευέλικτοι μηχανισμοί» του πρωτοκόλλου του Κιότο υπονόμευσαν τις μειώσεις των εκπομπών που συμφωνήθηκαν σε αυτό στο όνομα της συνεχιζόμενης ανάπτυξης των ήδη αναπτυγμένων χωρών. Σήμερα, στο παραπέντε της ανοχής του πλανήτη, η αποτυχία της Κοπεγχάγης οφείλεται και πάλι στο όραμα μιας συνεχιζόμενης «ανάπτυξης» που υποστηρίζεται στην ουσία από όλους τους ηγέτες ακόμα και αυτούς της «φιλοπεριβαλλοντικής» αναπτυγμένης Ευρώπης. Η λύση δεν θα υπάρξει αν δεν αποδεχθούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς να χρειάζεται να παράγουμε και να καταναλώνουμε περισσότερο ώστε να αλλάξει το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης. Σήμερα είναι περισσότερο από όσο ποτέ αναγκαίο να ενεργοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες και να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για το τι οικονομία θέλουμε και για ποιο σκοπό. Οι ειδικοί "μίλησαν" ... είναι η ώρα των πολιτών."

Δεν υπάρχουν σχόλια: