1/2/10


ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
----------------------------------------------------
ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΡΑΨΩΔΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Καφέ-ΟΣΕ στα Λεχαινά, η καθιερωμένη μηνιάτικη εκδήλωση της Πολιτιστικής Ομάδας Φράγμα «Σάββατα στο Σταθμό», ήταν προχθες αφιερωμένη σε ένα επίκαιρο θέμα. «Τοπική ιστορία και Αυτοδιοίκηση- Αλήθειες, ψέματα και σκοπιμότητες» κι όλα αυτά στον αρνητικό, για πολλούς, απόηχο της έκδοσης από το Δήμο Λεχαινών του βιβλίου του Κ.Λούρμπα «Ο Δήμος Μυρτουντίων και τα Λεχαινά».
Χωρίς παράταξη επισήμων, υμνωδίες χορωδών και παράτες, χωρίς βαρύγδουπα ονόματα στο πάνελ, πολίτες των Λεχαινών ανέλαβαν το βάρος να εισηγηθούν το θέμα και να συζητήσουν ήρεμα και αβίαστα με τους συμπολίτες τους.
Η Μαργαρίτα Αργυράκη, φιλόλογος, ανέλαβε να καταθέσει την άποψή της για το πώς πρέπει να γράφεται ένα βιβλίο τοπικής ιστορίας, ο Τάκης Λαίνάς, γεωπόνος και παλιό στέλεχος της αυτοδιοίκησης, μίλησε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη σχέση της με την κοινωνία και τον πολιτισμό και ο Διονύσης Κράγκαρης, νομικός και συντονιστής της εκδήλωσης, παρουσίασε τις θέσεις του για την Άλλη Αυτοδιοίκηση , την Αυτοδιοίκηση των Πολιτών και την δημιουργία του τοπικού πολιτισμού στη σκιά ενός μεγάλου ονόματος , του Ανδρέα Καρκαβίτσα.
Το νόημα της εκδήλωσης ήταν ότι ο πήχης του πολιτισμού στα Λεχαινά είναι πολύ ψηλά και οι προσπάθειες ορισμένων να τον προσαρμόσουν στα μέτρα τους οδηγεί σε ιλαροτραγικές καταστάσεις που εκθέτουν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τον ίδιο τον τόπο.
Φυσικά, αμέσως μετά τις εισηγήσεις τον λόγο πήραν πολλοί πολίτες, από τα Λεχαινά και τους γύρω Δήμους και η συζήτηση που ακολούθησε επεκτάθηκε και στο περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά και στα όσα επακολούθησαν από την έκδοσή του.
Ο κ.δήμαρχος Λεχαινών, αν και προσκλήθηκε, δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αλλά μέσω του προέδρου του δημοτικού του συμβουλίου, απέστειλε στους διοργανωτές της εκδήλωσης ανυπόγραφη επιστολή που διαβάστηκε και η οποία ,μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία για το παραπάνω βιβλίο «να δοθούν απόψεις-παραλείψεις στο συγγραφέα ώστε να γίνουν διορθώσεις σε επανέκδοσή του,..»! Παρόλα αυτά βέβαια το βιβλίο εξακολουθεί να διανέμεται από τον κ. δήμαρχο σαν να μη συμβαίνει τίποτα..
Οι πολίτες όμως των Λεχαινών τώρα ξέρουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: