23/5/16

ΒΛΑΣΣΗΣ ΒΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ


Απεβίωσε χθες σε ηλικία 79 ετών, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρα όπου νοσηλευόταν, ο Βλάσσης Βελλόπουλος.
Ο αείμνηστος γνωστός κυρίως για τους αγώνες του για τον Πατραϊκό Κόλπο και το δάσος της Στροφυλιάς , υπήρξε ακτιβίστας οικολόγος, είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, στην Τάξη Πολιτικών και Ηθικών Επιστημών, επίσης είχε λάβει βραβείο των Ηνωμένων Εθνών στο Πρόγραμμα Περιβάλλοντος, υπήρξε μέλος των 500 Παγκοσμίων του UNEP και επίτιμο μέλος του Σλαυϊκού Πανεπιστημίου Κιέβου, ενώ επίσης έχει λάβει  βραβείο «Έργο Ζωής» από τοEcocity (Οικόπολις) το 2009.

Το 2009 εκδόθηκε το βιβλίο του, που αναφέρεται στη δράση του αείμνηστου περιβαλλοντιστή υπό τον τίτλο «Βλάσσης Βελλόπουλος, οι οικολογικοί αγώνες ενός ενεργού πολίτη. Και αναφέρονταν στην τριαντάχρονη και πλέον δραστηριότητά του καθώς δραστηριοποιήθηκε, με επίκεντρο την Αχαΐα, στην προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση του δικαιώματος του κάθε πολίτη να ζει σε ένα τόπο τον οποίο δεν καταστρέφουν τα κάθε είδους συμφέροντα.
Το βιβλίο βασίζεται στο προσωπικό αρχείο του Βλάσση Βελλόπουλου και δεν αποτελεί ούτε βιογραφία ούτε ιστορική μελέτη. Είναι η καταγραφή μίας στάσης ζωής, μίας κοινωνικής δράσης που ως κεντρικό άξονα έχει την πολιτική οικολογία, που εκδηλώθηκε μέσα από αγώνες και επίμονες προσπάθειες, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Με τα Λεχαινά διατηρούσε στενούς φιλικούς δεσμούς και ο σύλλογος 'Μορφωτική Ενωση Λεχαινών ο Ανδρέας Καρκαβίτσας" είχε οργανώσει εκδήλωση την 5 Μαϊου 1982 στην τότε αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης, στην οποία ο Βλάσσης Βελλόπουλος είχε μιλήσει με θέμα "Το οικολογικό κίνημα " .Η φωτογραφία που δημοσιέυουμε είναι από εκείνη την εκδήλωση.

Οσοι τον γνωρίσαμε από κοντά, θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη για την ακεραιότητα, την αγωνιστικότητα και την αφοσίωσή του στις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε, δείχνοντας  με το παράδειγμά του ,τον δρόμο στους νεότερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: